UYO EuroConcerts -Wolfgang Schröder & The Underground Youth Orchestra

Ekfrassis-UYO-Euroconcerts

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου | 20:30

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η Underground Youth Orchestra επανέρχεται δυναμικά συνεχίζοντας τον κύκλο συναυλιών της “UYO EuroConcerts” με μετακλήσεις σημαντικών καλλιτεχνών από το εξωτερικό.

Την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, ο διεθνούς φήμης βιολονίστας Wolfgang Schröder θα συμπράξει με την ορχήστρα υπό την διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου σε ένα απαιτητικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει έργα των Α. Καμέρη, H. Vieuxtemps και W.A. Mozart, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    1. Καμέρης         Dance on strings
Wolfgang Schröder, βιολί

    2. H. Vieuxtemps Κονσέρτο No 5 σε Λα Μινόρε Op. 37 για βιολί και ορχήστρα

Wolfgang Schröder, βιολί

   3. W. A. Mozart Συμφωνία No.41 σε Ντο Μείζονα, K.551

Allegro vivace

Andante cantabile

Menuetto, Allegretto

Molto Allegro

Wolfgang Schröder

Γεννημένος σε νοτιογερμανική οικογένεια, ο Wolfgang Schröder ξεκίνησε τις πρώτες σπουδές με τους γονείς του. Σε νεαρή ηλικία η Ana Chumachenko έγινε η δασκάλα του και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή του ως βιολιστή.

Στη νεαρή ηλικία των 17 ετών, κέρδισε το πρώτο βραβείο στον γερμανικό κρατικό διαγωνισμό Jugend musiziert και εν συνεχεία, υποτροφία στη Διεθνή Μουσική Ακαδημία Menuhin (IMMA). Έχει παίξει μαζί με τους Yehudi Menuhin και Alberto Lysy, τόσο ως σολίστ όσο και ως μουσικός δωματίου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Barbican Center, Λονδίνο), στη Νότια Αμερική (Teatro Colon, Buenos Aires) και πολλές άλλες.

Μετά την αποφοίτησή του από το IMMA, συνέχισε τις σπουδές του στο Μουσικό Πανεπιστήμιο Mozarteum στο Σάλτσμπουργκ υπό τον καθηγητή Sandor Vegh και στη συνέχεια στη Σχολή Μουσικής Mannes στη Νέα Υόρκη υπό τον καθηγητή Aaron Rosand.

Η σόλο καριέρα του Wolfgang Schröder περιλάμβανε παραστάσεις με τη Φιλαρμονική της Βαυαρίας, τη Φιλαρμονική του Μονάχου, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Στουτγάρδης, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Τσεχίας, την Ορχήστρα Δωματίου Talich, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Δωματίου της Πολωνίας, τη Kammerorchester Basel, τη Rubinstein Phil harmony Lodz, τη Φιλαρμονική Δωματίου του Salzburg, Camerata Salzburg, τη Συμφωνική της Νυρεμβέργης, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Καΐρου, Ισραηλινό Σύνολο Σολίστ, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Φιλαρμονική Ορχήστρα Ταϊλάνδης κ.λπ. Ήταν επίσης καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας Δωματίου της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ECCO) από το 1993-1995 και έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από αναγνωρισμένες περιοδείες συναυλιών παγκοσμίως. Έχει συνεργαστεί με μαέστρους όπως ο Vladimir Ashkenazy, ο Andrey Boreyko, ο Daniel Raiskin, για να αναφέρουμε μόνο μερικούς.

Ως ενεργός μουσικός δωματίου, το 1992 ίδρυσε το Belcanto String Trio και από το 1996 έως το 2005 έπαιζε τακτικά ως βιολιστής του Trio Parnassus. Τον Σεπτέμβριο του 2001 το Trio Parnassus έλαβε το διάσημο βραβείο Echo Classic για την πλήρη ηχογράφηση του  πιάνο τρίο του Schumann.

Μιχάλης Οικονόμου

Σπούδασε μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς επίσης βιολί, ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση στο Εθνικό Ωδείο. Λαμβάνοντας πέντε υποτροφίες συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης αποκτώντας Master στη διεύθυνση ορχήστρας και Διδακτορικό στη σύνθεση. Δάσκαλοι του υπήρξαν μερικές από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της διεθνούς μουσικής σκηνής, οι Lukas Foss, Θόδωρος Αντωνίου, Jorma Panula, Gianluigi Gelmetti και David Hoose.

Έχει τιμηθεί με έντεκα βραβεία σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς, μεταξύ των οποίων τα βραβεία των διεθνών διαγωνισμών “Δημήτρης Μητρόπουλος” και “ALEA III”. Eίναι μόνιμος αρχιμουσικός της συμφωνικής ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων καθώς επίσης διευθυντής του μουσικού τμήματος και τακτικό μέλος της Συγκλήτου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Από το 2020 έχει αναλάβει ως καθηγητής τη σχολή διεύθυνσης ορχήστρας του ιστορικού Ωδείου Αθηνών. Παράλληλα, ο Μιχάλης Οικονόμου έχει δημιουργήσει και διδάσκει το μοναδικό πανελλήνιο masterclass διευθυνσης ορχήστρας της χώρας μας, καθώς επίσης τρία διεθνή ετήσια masterclass διεύθυνσης ορχήστρας (Ουγγαρία-Μάλτα-Αθήνα), επιλέγοντας ως μαθητές τους κορυφαίους νέους μαέστρους ανά τον κόσμο, έχοντας έτσι εδραιώσει τη φήμη του ως σπουδαίος δάσκαλος διεύθυνσης ορχήστρας σε διεθνές επίπεδο.

Το 2011 κατόπιν ψηφοφορίας εκατό μουσικών διαφορετικών εθνικοτήτων, εξελέγη καλλιτεχνικός διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Κατάρ, ενώ για πολλά χρόνια διήυθυνε το γκαλά των νικητών του κορυφαίου διαγωνισμού τραγουδιού Operalia του Placido Domingo. Παράλληλα με τη λαμπρή θητεία του στο Κατάρ, ο κύριος Οικονόμου ήταν επί σειρά ετών ο πρώτος μαέστρος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Μάλτας. Είναι τακτικός προσκεκλημένος μαέστρος όλων των Ελληνικών ορχηστρών και τουλάχιστον είκοσι διαφορετικών συμφωνικών ορχηστρών του εξωτερικού. Εκπροσωπείται από το κορυφαίο καλλιτεχνικό γραφείο IMG Artists και πραγματοποιεί περισσότερες από σαράντα συναυλίες ανά τον κόσμο ετησίως.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *